Bulgarije kent hete zomers met erg koude droge winters. Bulgarije heeft in feite twee klimaatsystemen, vind hier een korte beschrijving.

Landinwaarts

Het westelijke gedeelte van Bulgarije heeft een landklimaat. Typisch hiervan zijn de lange hete zomers en ‘s winters kan het ijzig koud zijn. Het gehele jaar blijft de luchtvochtigheid laag, wat in de zomer een extra hitte gevoel opwekt en in de winter – hoewel soms -20 °C – het minder koud aanvoelt. ‘s Zomers kan de temperatuur oplopen tot wekenlang 35 °C of meer, zeker in grote steden is dat niet altijd even aangenaam. In de winter kan het flink sneeuwen. Er wordt dan ook veel geskied, schaatsen is wat onbekender, maar kan wel op vijvers en meren.

Aan de kust

Langs de Zwarte Zeekust geldt een zeeklimaat. Dit klimaat heeft als kenmerken minder extremen in temperatuur en temperatuur verschillen.  Dit maakt dat het ‘s zomers heerlijk vertoeven is aan het strand. In de winter zijn de temperaturen doorgaans minder extreem, maar door de hogere luchtvochtigheid voelt het eigenlijk kouder aan de kust.

Regen

Het kan bij tijd en wijle ongenadig hard regenen. Vaak zeer plaatselijk en meestal van korte duur. Het gevolg is wel dat in korte tijd straten vol met water liggen, het afwateringssysteem is eenvoudig onvoldoende voor dit soort hoosbuien. Behalve in het hart va de winter, komen deze buien het gehele jaar voor met een nadruk op de herfstperiode.

Wintervoorzichtigheid

Tijdens de winter komen zulke extremen voor dat soms hele gebieden worden afgezet en rondrijden wordt afgeraden. De opruimploegen werken 24 uur door, maar bij een voortdurende zware sneeuwval is het lastig bijhouden. Let tijdens deze perioden op de weerberichten op het Bulgaarse nieuws. Codes worden toegekend aan de weers- en wegensituatie. Rood is thuisblijven, bij oranje en geel valt er wellicht iets te rijden, maar is voorzichtigheid geboden.  Voordeel is wel dat de pistes uitstekend zijn en er volop geskied kan worden.

Een goede site om het weerbericht te volgen is: http://weather.digsys.bg/